Συχνές Ερωτήσεις

FAQ

Σε γενικές γραμμές, ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί από 21-35 ημέρες, με μέση διάρκεια τις 28 ημέρες. Ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της εμμηνόρροιας, ο κύκλος μπορεί να ποικίλει σε μήκος και να μην είναι σταθερός, στερούμενος το προβλέψιμο μοτίβο των μεγαλύτερων γυναικών.

 Η πλειοψηφία των κοριτσιών που είναι υγιή έχουν γενικά περίοδο κατά τη φάση της εφηβείας αργά ή γρήγορα. Κάποια ξεκινούν από την ηλικία των 12 ετών και κάποια θα ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα ή αργότερα.

Οι κύκλοι της εμμηνόρροιας μετρώνται από την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας, γιατί το ξεκίνημα της εμμηνόρροιας βρίσκεται σε στενή αντιστοιχία με τον ορμονικό κύκλο.

Η έμμηνος αιμορραγία συνήθως διαρκεί δύο έως επτά ημέρες με μέσο όρο τις πέντε μέρες.

Μόλις ξεκινήσει η περίοδός σου, η αιμορραγία συνήθως θα είναι πιο έντονη τις πρώτες δύο ημέρες. Η ποσότητα αίματος που χάνεις σε μία φυσιολογική περίοδο είναι περίπου δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ή 30-40 ml. Αλλά, μην ξεχνάς, φαίνεται περισσότερο από όσο είναι.

Όταν η έμμηνος ροή μίας γυναίκας είναι στην πιο έντονή της φάση, το αίμα έχει την τάση να είναι κόκκινο. Τις ημέρες που είναι λιγότερη, μπορεί να είναι ροζ, καφέ ή μαύρο - κι όλα αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά. Οι ορμονικές αλλαγές πριν από την περίοδο μπορεί να προκαλούν και σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. 

Σε πολλές γυναίκες προκαλούνται από τις ορμόνες διάφορα έντονα συμπτώματα πριν από την εμμηνόρροια ή κατά την διάρκειά της. Περιλαμβάνουν πόνους από τις συσπάσεις στη μήτρα ενώ πιο έντονα συμπτώματα προκαλεί ο έντονος πόνος περιόδου (δυσμηνόρροια), πόνους στο στομάχι, ημικρανίες, κατάθλιψη, συναισθηματική ευαισθησία, αίσθημα «φουσκώματος» και αλλαγές στην σεξουαλική επιθυμία. Πολύ συχνή είναι και η δυσφορία στο στήθος, λόγω της προεμμηνορυσιακής κατακράτησης νερού, καθώς και των ορμονικών μεταβολών. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και από κύκλο σε κύκλο.

Τα σωματικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ναυτία

* Κόπωση

* Διάρροια και δυσκοιλιότητα

* Κράμπες

Τα συναισθηματικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Εκνευρισμό

* Αίσθημα κόπωσης

* Μεταπτώσεις της διάθεσης

* Αγχος

Τα παυσίπονα ελεύθερης χορήγησης, λίγη απαλή γυμναστική και μία θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού στην περιοχή της κοιλιάς μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και την ενόχληση. 

Συμπτώματα όπως το πρήξιμο, οι αλλαγές στη διάθεση και η ευερεθιστότητα βελτιώνονται όταν έρθει η περίοδος και εξαφανίζονται εντελώς μόλις τελειώσει.

Η προστασία από τους συσχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό εναντίον του HPV και δευτερογενώς, όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με προληπτικό έλεγχο των γυναικών, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών.

 Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που κυκλοφορεί, παρέχει προστασία από 7 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και 2 χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Το εμβόλιο είναι το Gardasil 9, του οποίου η χρήση έχει εγκριθεί από τον FDA(Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για τα παιδιά και τους ενήλικες μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Η ηλικία έναρξης για τον εμβολιασμό για τον HPV “κατέβηκε” γιατί έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο της νόσησης.Συγκεκριμένα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός στην ηλικία των 9-11 ετών προκαλεί την παραγωγή καλύτερης ανοσιακής απάντησης από τον οργανισμό. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.

Η αξία του εμβολιασμού γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα μιας γυναίκας για την αρχική εκδήλωση της HPV λοίμωξης είναι από την εφηβεία μέχρι περίπου τα 25 έτη. Σε αυτή την ηλικία η πλειοψηφία των γυναικών ξεκινά τις σεξουαλικές επαφές και η μορφολογία του τραχήλου διευκολύνει την λοίμωξη από τον ιό.

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό(1/4/2022)

  • Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) Παιδιών και Εφήβων με σύσταση υπέρ του εμβολιασμού των αγοριών και των κοριτσιών ηλικίας 9-18 ετών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου.
  • Η συνταγογράφηση του 9δύναμου εμβολίου είναι πλέον διαθέσιμη εξασφαλίζοντας την άμεση πρόσβαση των ενδεδειγμένων ομάδων.

Το εμβόλιο HPV προσφέρει οφέλη εάν είστε ήδη σεξουαλικά ενεργή;

Ναι. Ακόμα και στην περίπτωση που έχετε ήδη προσβληθεί από ένα στέλεχος HPV, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από το εμβόλιο, επειδή μπορεί να σας προστατεύσει από άλλα στελέχη που δεν έχετε προσβληθεί ακόμη. Ωστόσο, κανένα από τα εμβόλια δεν μπορεί να θεραπεύσει μια υπάρχουσα λοίμωξη HPV. Τα εμβόλια σας προστατεύουν μόνο από συγκεκριμένα στελέχη του HPV στα οποία δεν έχετε ήδη εκτεθεί.

To HPV εμβόλιο μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 27-45 ετών. Σε αυτή την σημαντική ανακοίνωση προχώρησε το FDA, ο επίσημος οργανισμός στις ΗΠΑ για την έλεγχο των εμβολίων και φαρμάκων. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί μέχρι τώρα για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Η πρώτη φορά που επισκέπτεται μια γυναίκα το γυναικολόγο δημιουργεί αρκετές φορές κάποια φοβία. Η ανησυχία και ο φόβος ελαττώνονται όταν η νεαρή γυναίκα ξέρει τι χρειάζεται για την πρώτη της επίσκεψη σε γυναικολόγο,τι θα συμβεί, τι προετοιμασία χρειάζεται και ποια είναι τα συμπεράσματα στο τέλος της εξέτασης.

 Ο γυναικολόγος αποτελεί σημαντικό ιατρό στη ζωή της γυναίκας σε όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να κανονίζουν επίσκεψη στον γυναικολόγο τους τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια του ιατρού πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε θέματα ενημέρωσης σχετικά με την αντισύλληψη, την σωστή χρήση του προφυλακτικού και τις σεξουαλικές επαφές.

Η πρώτη γνωριμία με γυναικολόγο θα πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία που να μην αφήσει αρνητικές σκέψεις. Η νεαρή γυναίκα θα πρέπει να αναζητήσει έναν καλό γυναικολόγο που να μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη αλλά και να έχει σωστή επικοινωνία μαζί του. Καλός γυναικολόγος δεν είναι απαραίτητα ο "διάσημος" αλλά αυτός που θα αφιερώσει χρόνο και θα ασχολήθει με ειλικρίνεια με το πρόβλημά της.

Η νεαρή γυναίκα ή έφηβος, για να νιώσει περισσότερο άνετα, μπορεί να προσέλθει παρέα με τη μητέρα της ή κάποια φίλη της. Πριν γίνει η εξέταση, ο γυναικολόγος θα ρωτήσει για το ιστορικό. Θα κάνει ερωτήσεις, που μπορεί μεν κάποιες να φανούν αδιάκριτες, αλλά είναι αναγκαίες για τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης της γυναίκας. Εξάλλου, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο γυναικολόγος είναι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος της γυναίκας και πρέπει να γνωρίζει ειδικά θέματα που την αφορούν. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν προηγούμενες εγκυμοσύνες, χρήση απαγορευμένων ουσιών, κάπνισμα, φάρμακα, σεξουαλικές επαφές,προηγούμενες ασθένειες, επεμβάσεις, κληρονομικά στοιχεία κτλ. Είναι σημαντικό να υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ γυναίκας και γυναικολόγου. Να θυμόμαστε πάντα ότι υπάρχει ιατρικό απόρρητο και ό,τι πείτε δεν θα το μάθει κανείς άλλος.

Τελικά η γυναικολογική εξέταση δεν είναι τόσο δυσάρεστη όσο ίσως την φανταζόσασταν. Εξάλλου, οι γυναίκες από τη φύση τους, έχουν πολλά περισσότερα να αντιμετωπίσουν από μια γυναικολογική εξέταση. Καλή αρχή!

Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο γυναικολογικό έλεγχο, αλλά ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει,ι σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζουν και με ποια συχνότητα πρέπει να γίνονται;

Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει ιδανικά να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά έναν χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας. Αν μία γυναίκα έχει ιστορικό γυναικολογικών παθήσεων, ίσως να πρέπει να κάνει μία επανεξέταση στο εξάμηνο.

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα υγείας πριν καν ή μόλις αρχίσουν, όταν οι πιθανότητες ίασης είναι περισσότερες.

Ο έλεγχος αρχίζει με τη λήψη του οικογενειακού και του ατομικού ιατρικού ιστορικού της γυναίκας, ώστε να αποκομίσει ο γυναικολόγος ιατρός μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας της, τυχόν νοσήματα ή διαταραχές από τα οποία πάσχει ή έχει κληρονομικότητα, καθώς και για φάρμακα, διατροφικά συμπληρώματα ή/και βότανα που παίρνει συστηματικά.

Ακολουθεί η κολπική εξέταση και ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας, για να εντοπιστούν τυχόν κολπίτιδες ή/και τραχηλίτιδες, ανατομικές ανωμαλίες ή άλλα παθολογικά ευρήματα στο κολπικό τοίχωμα και τον τράχηλο της μήτρας.Στη διάρκεια της κολπικής εξέτασης πραγματοποιείται και τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ), το οποίο πρέπει να αρχίζει μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας ή στην ηλικία των 18 ετών.

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει επίσης  ένα υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, με το οποίο ο ιατρός ελέγχει τα έσω γεννητικά όργανα ώστε να έχει και οπτική απεικόνιση.

Επόμενο βήμα στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο είναι η επισκόπηση και η ψηλάφηση των μαστών της γυναίκας και, σε περίπτωση που υπάρξουν ύποπτα ευρήματα, ο περαιτέρω έλεγχος με μαστογραφία ή/και υπερηχογράφημα μαστών.

Η αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και ορισμένοι τύποι θα σας προστατεύσουν επίσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Για να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη για εσάς, είναι σημαντικό να έχετε ακριβείς πληροφορίες και να μιλάτε ανοιχτά για τις επιλογές σας με οποιονδήποτε σύντροφο. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε πόσο καλά λειτουργεί κάθε μέθοδος, τις πιθανές παρενέργειες, πόσο εύκολη είναι στη χρήση και πόσο κοστίζει.

Η μέθοδος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως:

  • γενική κατάσταση υγείας
  • τρόπος ζωής
  • σχέσεις
  • κίνδυνος να προσβληθείτε από ΣΜΝ
  • πόσο σημαντικό είναι για εσάς να μην μείνετε έγκυος

Μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε για τις επιλογές σας με έναν γυναικολόγο!

Προφυλακτικό

Το προφυλακτικό είναι η μόνη μορφή αντισύλληψης που προστατεύει από τα περισσότερα ΣΜΝ και, παράλληλα, αποτρέπει την εγκυμοσύνη.

Υπέρ: Είναι η καλύτερη προστασία έναντι των ΣΜΝ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποτεδήποτε. Δεν έχει ορμόνες. Το βρίσκετε ακόμη και στο σούπερ μάρκετ.

Κατά: Μπορεί να σκιστεί ή να ξεκολλήσει κατά τη διάρκεια του σεξ εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα προφυλακτικά από λατέξ.

Αντισυλληπτικό χάπι

Είναι το μικρό δισκίο που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι χαπιών για να διαλέξετε, επομένως θα πρέπει να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς. Το χάπι μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ωστόσο είναι απαραίτητο να θυμάστε να το παίρνετε έγκαιρα.

Υπέρ: Εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σωστά. Επιτρέπει τον σεξουαλικό αυθορμητισμό και δεν διακόπτει το σεξ. Ορισμένα χάπια μπορεί ακόμη και να μειώσουν τις βαριές και επώδυνες περιόδους ή/και να έχουν θετική επίδραση στην ακμή.

Κατά: Εάν ξεχάσετε να πάρετε το χάπι σας σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική η αντισύλληψη. Δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν αντισύλληψη που περιέχει οιστρογόνα. Δεν προστατεύει από ΣΜΝ. Απαιτεί ιατρική συνταγή.

Σπιράλ

Αυτή η μικρή συσκευή σε σχήμα Τ είναι κατασκευασμένη από υλικό που περιέχει ορμόνη προγεστερόνης ή πλαστικό και χαλκό και τοποθετείται μέσα στη μήτρα μιας γυναίκας από έναν γυναικολόγο. Είναι μια μακράς δράσης και αναστρέψιμη μέθοδος αντισύλληψης, η οποία μπορεί να παραμείνει στη θέση της για 3 έως 10 χρόνια, ανάλογα με τον τύπο. Το σπιράλ μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική επείγουσα αντισύλληψη, εάν εγκατασταθεί από γυναικολόγο εντός πέντε ημερών (120 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Υπέρ: Τα σπιράλ που περιέχουν χαλκό είναι 99% αποτελεσματικά και αυτά που περιέχουν ορμόνες είναι 99,8% αποτελεσματικά – επομένως είστε όσο πιο προστατευμένοι μπορείτε με μια μέθοδο αντισύλληψης.

Κατά: Ακανόνιστη αιμορραγία και κηλίδες εμφανίζονται κατά τους πρώτους έξι μήνες χρήσης. Εισάγεται και αφαιρείται μόνο από γυναικολόγο. Δεν προστατεύει από ΣΜΝ.

Διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι ένας μικρός, μαλακός θόλος από πυρίτιο που τοποθετείται μέσα στον κόλπο για να σταματήσει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα. Σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα μεταξύ του σπέρματος του άνδρα και του ωαρίου της γυναίκας, όπως ένα προφυλακτικό. Το διάφραγμα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον 6 ώρες μετά το σεξ. Μετά από έξι – αλλά όχι περισσότερο από 24 ώρες μετά το σεξ – πρέπει να αφαιρεθεί και να καθαριστεί.

Υπέρ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο διάφραγμα περισσότερες από μία φορές και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια εάν το προσέχετε.

Κατά: Η χρήση διαφράγματος χρειάζεται εξοικείωση και απαιτεί παρακολούθηση των ωρών που έχει εισαχθεί. Το διάφραγμα λειτουργεί αρκετά καλά εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, αλλά όχι τόσο καλά όσο το χάπι ή το σπιράλ.

Επείγουσα αντισύλληψη(«το χάπι της επόμενης μέρας»)

Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης περιέχει ειδικές δόσεις γυναικείων ορμονών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά το σεξ, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • εάν δεν χρησιμοποιήθηκε αντισύλληψη,
  • εάν έσπασε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ
  • εάν μια γυναίκα έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση

Ενώ μερικές φορές αποκαλείται χάπι «της επόμενης ημέρας», μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτελεσματικό για έως και 5 ημέρες μετά το σεξ χωρίς προστασία. Όσο πιο γρήγορα λαμβάνεται, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Όταν λαμβάνεται τις πρώτες τρεις ημέρες μετά το σεξ, αποτρέπει περίπου το 85% των αναμενόμενων κυήσεων.

Υπέρ: Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πάρει το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, ακόμη και όσες δεν μπορούν να πάρουν άλλα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια. Μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή.

Κατά: Οι συχνές παρενέργειες της επείγουσας αντισύλληψης περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, ενώ η επόμενη περίοδος μπορεί να είναι πρόωρη ή καθυστερημένη. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν προστατεύει από ΣΜΝ.

Μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να συλλάβουν είναι: Πόσο συχνά πρέπει να κάνω σεξ αν προσπαθώ να μείνω έγκυος;

Εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας ως ζευγάρι και από το αν υπάρχουν γνωστά προβλήματα γονιμότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Επίσης, συνιστάται να τηρείτε μόνο μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου.

Εάν ο προγραμματισμός της σεξουαλικής σας επαφής δεν είναι ευχάριστος ή ακόμη και εφικτός, βάλτε στόχο να κάνετε σεξ σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει εσάς και τον σύντροφό σας σε μια τακτική σεξουαλική ρουτίνα, η οποία μπορεί να σας ακολουθήσει και στις γόνιμες ημέρες.

 

Αν και διαστήματα αποχής μεγαλύτερα των 5 ημερών μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό του σπέρματος , διαστήματα αποχής περίπου 2 ημερών έχουν σχετιστεί με φυσιολογική πυκνότητα σπέρματος.

Το στρες που σχετίζεται με τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορεί να μειώσει την ερωτική επιθυμία, ικανοποίηση και την συχνότητα των επαφών και αυτό εντείνεται περισσότερο όταν ο χρόνος που πραγματοποιείται η επαφή έχει προγραμματισθεί αυστηρά ή γίνεται κατόπιν τεστ ανίχνευσης της ωορρηξίας.

Τα ζευγάρια πρέπει να ενημερώνονται ότι η αναπαραγωγική ικανότητα αυξάνεται με την αύξηση της συχνότητας των επαφών και είναι υψηλότερη όταν η επαφή πραγματοποιείται κάθε 1 ή 2 ημέρες .

Αν και έχει υπολογιστεί ότι υψηλότερους δείκτες εγκυμοσύνης επιτυγχάνουν ζευγάρια που έχουν επαφές κάθε μία ή δύο μέρες, οι τακτικές επαφές δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ξεκινώντας σύντομα μετά το τέλος της περιόδου (μέχρι και την ωορρηξία) εξασφαλίζουν ότι και η επαφή θα γίνει μέσα στη γόνιμη περίοδο και η ποιότητα του σπέρματος θα είναι η καλύτερη δυνατή.

Πολλές είναι οι συνήθειες που στην εγκυμοσύνη θεωρούνται απαγορευμένες γιατί θεωρείται ότι προκαλούν βλάβη στο παιδί. Αυτές καλό θα είναι να αποφεύγονται.

Κάπνισμα

Ξεκινώντας από τα βασικά είναι προφανές ότι στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται το κάπνισμα. Δεν είναι καθόλου σωστό να καπνίζει μια γυναίκα έχοντας έμβρυο στην κοιλιά της. Πολλές φορές ο κόσμος νομίζει ότι επιτρέπεται να καπνίζει ένα τσιγάρο την ημέρα. Αυτό είναι τελείως λάθος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το κάπνισμα απαγορεύεται παντελώς στην εγκυμοσύνη και φυσικά καλό θα ήτανε να αποφεύγεται και στη ζωή γενικότερα και όχι μόνο σε καταστάσεις που έχουμε να κάνουμε με το παιδί μας.

Αλκοόλ

Καλό θα είναι να αποφεύγεται τελείως στην εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο και το σωστό είναι να αποφεύγεται. Βέβαια σε εξαιρετικές περιπτώσεις η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού δεν πρόκειται να βλάψει το έμβρυο.

Καφές

Ο καφές, παρότι ο κόσμος νομίζει ακριβώς το αντίθετο, επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Φτάνει να μην ξεπερνά τη μια δόση την ημέρα. Δεν είναι ανάγκη να καταναλώνονται ντεκαφεϊνέ προϊόντα. Ένας καφές την ημέρα επιτρέπεται και έχουν γίνει μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι ίσως να βοηθά και στην ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Ωμό κρέας

Στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται η κατανάλωση ωμών προϊόντων κρέατος ή ψαρικών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά ή μέτρια ψημένο. Ειδικά βέβαια στην περίπτωση του κοτόπουλου και του χοιρινού, όπως ισχύει πάντα, θα πρέπει να είναι καλά ψημένα και κατά την παρασκευή τους να μην έρχεται σε επαφή ο παρασκευαστής ή ο μάγειρας με άλλες ουσίες οι οποίες τρώγονται ωμές, όπως το ψωμί ή τα λαχανικά.

Ωμό ψάρι

Επιπλέον, απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη κατανάλωση ωμών ψαρικών, οστρακόδερμων δηλαδή, γιατί κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση ακόμα, και από άλλες νόσους που επηρεάζουν σημαντικά όργανα του σώματος. Το ίδιο ισχύει κα για το sushi που περιέχει ωμό ψάρι.

Τοξοπλάσμωση

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η επαφή με ζώα τα οποία δεν είναι εμβολιασμένα ή είναι αδέσποτα, ειδικά με τις γάτες, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης. Αν είναι οικόσιτες πρέπει τα απορρίμματά τους να αλλάζονται από άλλα άτομα και όχι από την έγκυο. Αν δε δεν είναι αποκλειστικά οικόσιτες, αλλά είναι γάτες οι οποίες γυρνούν στον κήπο ή στο δρόμο και έρχονται στο σπίτι μας, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί τους.

Οδοντίατρος

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη. Επιτρέπεται να γίνονται σχεδόν όλες οι θεραπείες, ειδικά ο καθαρισμός, που αποτρέπει την ανάπτυξη ουλίτιδας της εγκυμοσύνης.

Ναρκωτικά

Εννοείται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών.

Φάρμακα

Όσον αφορά τα φάρμακα, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους. Υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα των οποίων η χρήση επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση και η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Γυμναστική

Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις λόγω αιματωμάτων, χαμηλής πρόσφυσης του πλακούντα ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. Θα πρέπει να το συζητάτε με τον γυναικολόγο σας. Εννοείται ότι η γυμναστική δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ έντονη, αλλά στόχο να έχει τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης της μητέρας.

Χημικά

Θα πρέπει να αποφεύγεται επίσης η συνεχής επαφή με τα χημικά οικιακής χρήσης καθότι η συνεχόμενη εισπνοή τους, επειδή πολλά από αυτά είναι πτητικά, είτε είναι καθαριστικά, είτε μικροβιοκτόνα ή εντομοκτόνα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Σάουνα και χαμάμ

Αποφεύγετε επίσης τη σάουνα, το χαμάμ και άλλες καταστάσεις οι οποίες είναι ακραίες και με τις οποίες ο οργανισμός μας οδηγείται σε αφυδάτωση.

Εμβόλια

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, πολλοί εμβολιασμοί επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, ειδικά της γρίπης, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποιο έμβολιο επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να κάνετε.

Βαφές μαλλιών και περιποίηση νυχιών

Η περιποίηση και το βάψιμο των νυχιών επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη καθότι τα νύχια είναι νεκροί εξωκυτταρικοί σχηματισμοί που δεν απορροφούν ουσίες. Αντίθετα, παρότι την ίδια μορφολογία έχουν και οι τρίχες των μαλλιών, δεν επιτρέπονται οι βαφές που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, γιατί είναι πιθανή η απορρόφησή τους. Επιτρέπονται δηλαδή μόνο οι ανταύγειες που απομονώνουν τη βαφή από το δέρμα. Οι φυτικές βαφές (χένα) πολλές φορές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

Laser αποτρίχωσης

Επιτρέπονται τα Laser αποτρίχωσης εφόσον δεν πλησιάζουν την περιοχή ανάπτυξης του εμβρύου. Δηλαδή την κοιλιακή χώρα, το εφήβαιο και το περίνεο (μπικίνι).

Συμπτώματα που εμφανίζονται τόσο στην προεμμηνόππαυση όσο και την εμμηνόπαυση αποτελούν οι εξάψεις, η κόπωση, η νυχτερινή εφίδρωση, η ξηρότητα στο δέρμα και τα μαλλιά και η τριχόπτωση. Άλλες ενδείξεις αποτελούν η ζαλάδα, ο πόνος στις αρθρώσεις και το στήθος, η ενόχληση ή ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και αύξηση του βάρους. Είναι επίσης σύνηθες η γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση να αντιμετωπίζει αλλαγές στην ψυχική και συναισθηματική της υγεία, όπως ανησυχία, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, αλλαγές διάθεσης και αϋπνία.

Τα συχνότερα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης είναι:

Όλα τα παραπάνω, είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση. Βασική αιτία αυτών είναι η ατροφία του επιθήλιου της ουρογεννητικής οδού, που έρχεται ως αποτέλεσμα της μείωσης των οιστρογόνων.

Επίσης,οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η οστεοπόρωση. Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ασβεστίου στα οστά. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την πυκνότητα των οστών, οδηγώντας σε οστεοπόρωση.

 Παθήσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν επίσης μετά την εμμηνόπαυση είναι καρδιαγγειακά νοσήματα .

Άλλες πολύ σημαντικές μεταβολές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι:

  • η απώλεια μυϊκής μάζας

Τι πρέπει να κάνετε;

  1. Κρατήστε ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας για να εντοπίσετε αν η συχνότητα και η βαρύτητα τους σχετίζονται με τον κύκλο σας.
  2. Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου δεν είναι ειδικά και συγκεκριμένα και μπορεί να διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Αν βλέπετε κάτι να αλλάζει στο σώμα σας, ιδιαίτερα μετά τα 40, επισκεφτείτε τον ιατρό σας και συζητήστε μαζί του το ενδεχόμενο να βρίσκεστε σε κλιμακτήριο. Συζητήστε με το ιατρό σας ανοιχτά τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε ώστε να μπορέσετε μαζί να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης τους και πρόληψης των επιπλοκών της εμμηνόπαυσης

Η υγεία σου πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα σου. Εμείς είμαστε εδώ να σε στηρίζουμε σε αυτήν την προσπάθεια!

Πρόσφατα Νέα