Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές. Για την πραγματοποίησή της, ο Χειρουργός Γυναικολόγος χρησιμοποιεί πολύ μικρές τομές (συνήθως 0.5-1 cm) στο κοιλιακό τοίχωμα και χειρουργεί  μέσω κάμερας,οθόνης και ειδικών εργαλείων.

Το κύριο πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης είναι ότι αποφεύγονται οι μεγάλες, ανοικτές τομές. Ως αποτέλεσμα αυτού, η λαπαροσκόπηση σχετίζεται με:

  • Μικρότερη απώλεια αίματος

  • Μικρότερη πιθανότητα λοιμώξεων του χειρουργικού τραύματος ή μετεγχειρητικής κήλης

  • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο

  • Ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών

  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην περιοχή των τομών

Επίσης βασικό προτέρημα αυτής της χειρουργικής μεθόδου είναι η μεγεθυμένη υψηλής ευκρίνειας εικόνα, που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάνει τη διάγνωση παθήσεων με ακρίβεια και να τις θεραπεύσει καλύτερα. Το πιο  χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η περίπτωση της ενδομητρίωσης.

Για τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος, αρχικά, κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα υπό τον ομφαλό, μέσω της οποίας μπαίνει στο εσωτερικό της κοιλιάς (περιτοναϊκή κοιλότητα).

Ακολουθεί η διάταση της κοιλιάς με αέριο, προκειμένου να απομακρυνθούν τα όργανα μεταξύ τους, να βελτιωθεί η ορατότητα του Ιατρού και να διευκολύνονται οι χειρουργικοί χειρισμοί του, αποφεύγοντας, παράλληλα, τους τραυματισμούς. Αφού διαταθεί η κοιλιά, ο Χειρουργός Γυναικολόγος εισάγει από την αρχική τομή μια κάμερα (λαπαροσκόπιο), η οποία προβάλλει την εικόνα της κοιλιάς σε ειδική οθόνη.

Στη συνέχεια και ανάλογα με το είδος της επέμβασης, συνήθως απαιτούνται 2 ή 3 επιπλέον τομές στην κοιλιά, προκειμένου να τοποθετηθούν τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία για την κάθε επέμβαση.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται και η τοποθέτηση μέσω του κόλπου ενός εργαλείου στη μήτρα (χειριστής μήτρας), ώστε με τις κινήσεις του να διευρύνονται οι χειρουργικοί χώροι και να εκτελείται η επέμβαση με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά από λαπαροσκόπηση είναι ταχύτατη και η ασθενής περπατάει και σιτίζεται λίγες ώρες αργότερα.

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης και το γενικότερο ιστορικό της, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί.

Λίγες ημέρες μετά τη λαπαροσκόπηση, η ασθενής μπορεί να αναφέρει ένα αίσθημα «τραβήγματος» ή ήπιο άλγος στα σημεία των τομών. Επίσης, μπορεί να παραπονεθεί για πόνο στους ώμους ή την πλάτη, ο οποίος προκαλείται από τη μικρή ποσότητα αερίου που παραμένει στο εσωτερικό της κοιλιάς. Τα παραπάνω συμπτώματα αντιμετωπίζονται με κλασικά αναλγητικά φάρμακα και, συνήθως, υποχωρούν πλήρως μέσα σε 4-5 ημέρες. Η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την ανύψωση αντικειμένων που ζυγίζουν >3 kg και τις σεξουαλικές επαφές για 2 εβδομάδες ή, επί υστερεκτομής, περισσότερο.

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις της Γυναικολογικής Χειρουργικής για καλοήθεις παθήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:

  • Η αφαίρεση της μήτρας (ολική υστερεκτομή)

  • Η αφαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας

  • Η αφαίρεση των σαλπίγγων ή/και των ωοθηκών

  • Η αφαίρεση κύστεων της ωοθήκης

  • Η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

  • Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση στα πλαίσια διερεύνησης υπογονιμότητας ή χρόνιου πυελικού άλγους

  • Επιπλέον και υπό προϋποθέσεις, η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου

two-hands-shaped-like-heart-pregnant-mother-s-stomach copy