Προεκλαμψία

Ο όρος «υπερτασική νόσος της κύησης» θεωρείται πιο σωστός, αλλά ο παλιότερος όρος «προεκλαμψία» χρησιμοποιείται ακόμα συχνά. Προεκλαμψία είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μιας εγκύου που μπορεί να συνοδεύεται από πρωτεϊνουρία ή οίδημα ή και τα δύο. Η προεκλαμψία ξεκινά συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν είχαν πρόβλημα υπέρτασης.Η προεκλαμψία είναι η πιο συχνή επιπλοκή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και επηρεάζει περίπου 1 στις 20 εγκυμοσύνες, εμφανίζεται δηλαδή σε ποσοστό 3 έως 5% όλων των κυήσεων.

Ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων, διακρίνεται σε μέτρια και σοβαρή.

  • Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση (ΑΠ): Συστολική πίεση140-160mmHg / Διαστολική πίεση 90-110 mmHg (* συστολική είναι η λεγόμενη «μεγάλη» πίεση, ενώ διαστολική η «μικρή»)

  • Πρωτεϊνουρία 0,3-5gr/24h

  • Οίδημα ως αύξηση του βάρους >1Kg /βδομάδα ή 3Kg/μήνα

  • Ούρα > 500ml/24h

  • Υψηλή Αρτηριακή Πίεση: 160/110mmHg

  • Πρωτεϊνουρία >5gr/24h

  • Ολιγουρία (< 400ml/24h)

  • Εγκεφαλικές ή οπτικές διαταραχές

  • Επιγαστραλγία

  • Πνευμονικό οίδημα ή κυάνωση

  • Διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας

  • Θρομβοπενία (PLT < 150.000)

Η υπερτασική νόσος της κύησης πρέπει να διαχωρίζεται από την χρόνια υπέρταση. Η χρόνια υπέρταση προϋπάρχει της κύησης ή εκδηλώνεται πριν από την 20ή εβδομάδα.

Σε ένα ποσοστό 15%-20% η χρόνια υπέρταση μπορεί να εξελιχθεί σε προεκλαμψία. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά 20 mmHg με ταυτόχρονη εμφάνιση λευκωματουρίας και οιδημάτων.

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να διευκρινισθεί εάν μία γυναίκα, που εμφάνισε προεκλαμψία, έπασχε ήδη από χρόνια υπέρταση.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η προεκλαμψία μπορεί να καταλήξει στην πιο σοβαρή μορφή της (εκλαμψία), η οποία χαρακτηρίζεται από διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και σπασμούς των χεριών και των μυών του προσώπου. Η εκλαμψία συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας εμβρυϊκής ή και μητρικής.

Η υπερτασική νόσος της κύησης εμφανίζεται σε ποσοστό 6% περίπου στον γενικό πληθυσμό, ενώ φαίνεται ότι η μαύρη φυλή υποφέρει περισσότερο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προεκλαμψία  είναι:

  1. ο σακχαρώδης διαβήτης

  2. παθήσεις των νεφρών

  3. η υπέρταση

  4. η παχυσαρκία

  5. η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα, κλπ.),

  6. η προεκλαμψία στις πρωτοτόκες γυναίκες εμφανίζεται πιο συχνά από ότι σε πολυτόκες.

  7. γυναίκες που σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφές) υπάρχει ιστορικό προεκλαμψίας

  8. γυναίκες άνω των 40 ετών ή κάτω των 18 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου.

Αλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η μεγαλύτερη ποσότητα αμνιακού υγρού από τη φυσιολογική (υδράμνιο ή πολυάμνιο), η τροφοβλαστική νόσος, η κύηση εμβρύου με σύνδρομο Down, το κάπνισμα, το μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 10 χρόνια) από την προηγούμενη κύηση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρόληψη της προεκλαμψίας. Για παράδειγμα, αποφύγετε τη μεγάλη σωματική κούραση και αυξήστε τα διαλείμματα ξεκούρασης και ηρεμίας, αποφύγετε τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό, πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα (ή άλλα υγρά όπως χυμούς), κρατάτε τα πόδια σας ψηλά όταν εργάζεστε ή κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να κινείστε καθημερινά (ακόμα και 20-30 λεπτά χαλαρού περπατήματος κάνουν καλό στην υγεία και την ψυχική διάθεση), αποφύγετε το κάπνισμα ή το άτμισμα, μην καταναλώνετε πολύ αλάτι στα γεύματά σας, περιορίστε δραστικά τα ροφήματα καφεΐνης όπως ο καφές ή το τσάι.

Επίσης ο γυναικολογος σας είναι πιθανό να σας προτείνει τα παρακάτω:

  1. Πρωτεϊνική δίαιτα χαμηλή σε αλάτι

  2. Λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ή μαγνησίου

  3. Λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία

two-hands-shaped-like-heart-pregnant-mother-s-stomach copy