Φυσιολογικός Τοκετός
- Αρχική
- Εγκυμοσύνη
Είναι φυσιολογικό για τις μέλλουσες μητέρες να τρομάζουν στην ιδέα του τοκετού, όμως ,όταν βιώνουν τα έντονα συναισθήματα αγάπης και χαράς μόλις γεννιέται το μωρό τους, συνειδητοποιούν ότι άξιζε όλα αυτά που πέρασαν.Ο φυσιολογικός τοκετός δεν πρέπει να προκαλεί άγχος στις νέες μητέρες σήμερα, καθώς είναι υποβοηθούμενος από το γιατρό και το εξειδικευμένο προσωπικό του μαιευτηρίου. Η σύγχρονη μαιευτική επιστήμη παρέχει όλα τα μέσα που εξασφαλίζουν την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Το περιβάλλον το οποίο η γυναίκα θα επιλέξει να γεννήσει, ο τύπος της παρεχόμενης φροντίδας, η ελευθερία κινήσεων και η δυνατότητα επιλογών, συμβάλλουν ώστε η συνολική διαδικασία του τοκετού να είναι η φυσικότερη δυνατή, καθώς και μια όμορφη εμπειρία στην ανάμνηση της κάθε γυναίκας!
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) φυσιολογικός τοκετός είναι εκέινος που ξεκινάει αυτόματα και εξελλίσσεται χωρίς επιπλοκές απο την έναρξη των ωδίνων μέχρι την έξοδο του νεογνού απο το κόλπο μεταξύ της 37ης και 42ής εβδομάδας κύησης. Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίς φάρμακα και επεμβάσεις, είναι ο ιδανικός καθώς είναι λιγότερο επικινδυνος και προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νεογνό και τη μητέρα.
Εφόσον η εγκυμοσύνη σας κυλά ομαλά και είστε υγιής και σε καλή σωματική κατάσταση, είστε ελεύθερη να επιλέξετε τον τρόπο τοκετού που νιώθετε πως σας ταιριάζει καλύτερα. Φυσικά, αυτό εξαρτάται απ’ την πολιτική του μαιευτηρίου που θα γεννήσετε και το αν συμφωνεί ο γιατρός σας. Συζητήστε τις πιθανές επιλογές με το γυναικολόγο και το πρόσωπο που θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Να θυμάστε πως η επιλογή που θα κάνετε δεν είναι υποχρεωτική. Επομένως είστε ελεύθερη να αλλάξετε γνώμη στη συνέχεια.
Το πλεονέκτημα του τοκετού στο μαιευτήριο ή σε ένα νοσοκομείο είναι πως θα βρίσκεστε σ’ έναν χώρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό από ειδικούς. Θα έχετε στη διάθεσή σας όλες τις πιθανές επιλογές αναλγησίας,την δυνατότητα άμεση καισαρική τομή αν χρειαστεί και επείγουσα φροντίδα για την μητέρα και το νεογνό σε περίπτωση επιπλοκών.
Επειδή ο τοκετός ξεκινά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα, θα πρέπει να καλέσετε το γυναικολόγο σας όταν:
Οι συσπάσεις γίνονται ανά 10 λεπτά (οι συσπάσεις ξεκινούν από τον ομφαλό και διαχέονται προς τη λεκάνη)
Σας σπάσουν τα νερά, ειδικά αν αυτά δεν είναι διαυγή
Έχετε κολπική αιμόρροια ή αιματηρή βλέννη
Προηγείται του πραγματικού τοκετού και δεν καταλήγει στη γέννηση του παιδιού. Χαρακτηριστικό σημείο του ψευδή τοκετού είναι οι ωδίνες της μήτρας που δεν είναι τακτικές δεν διαρκούν πολύ και γίνονται αισθητές στο κάτω μέρος της κοιλιάς και κοντά στις βουβωνικές χώρες.
Εάν λοιπόν αυτές οι μικροωδίνες που θα αισθανθεί η γυναίκα παραμένουν ακανόνιστες δεν αυξηθούν και δεν ρυθμιστούν ούτε σε ένταση αλλά και ούτε σε διάρκεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσουν και να εξαφανιστούν έτσι όπως ήρθαν.
Αυτό σημαίνει ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει μετά από μερικές ημέρες ή και μερικές εβδομάδες.
Πάντως, η κάθε μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να ξέρει ότι η εμφάνιση αυτών των ωδινών στο τέλος της εγκυμοσύνης που λανθασμένα θα την κάνουν να πιστέψει ότι ο τοκετός έχει ξεκινήσει έχουν κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα που συμβάλλει αναμφίβολα στην εξέλιξη του πραγματικού τοκετού. Αυτές οι ενοχλήσεις είναι εκείνες που θα προετοιμάσουν τη διαστολή του εσωτερικού στομίου της μήτρας, θα κατευθύνουν τη θέση ,τη στάση και την προβολή του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό αυτές οι ωδίνες της μήτρας ονομάζονται προπαρασκευαστικές(Braxton-Hicks).
- Στο πρώτο στάδιο ή το στάδιο της διαστολής.
Στο δεύτερο στάδιο ή το στάδιο της εξώθησης.
Στο τρίτο στάδιο ή το στάδιο της υστεροτοκίας.
Αφορά την περίοδο εκείνη όπου ο τράχηλος της μήτρας ανοίγει προοδευτικά μέχρι το σημείο όπου επιτρέπεται το πέρασμα του εμβρύου (10cm). Ο χρόνος που διαρκεί η διαστολή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις πρωτοτόκες γυναίκες η διαστολή θα αρχίσει μόνο όταν ο τράχηλος θα έχει εξαλειφθεί. Άρα ο χρόνος της διαστολής είναι μεγαλύτερος από ό,τι στις πολύτοκες όπου η εξάλειψη του τραχήλου και η διαστολή γίνονται ταυτόχρονα. Έτσι το πρώτο στάδιο του τοκετού στις πρωτοτόκες διαρκεί 6-18 ώρες ενώ στις πολύτοκες διαρκεί 2-10 ώρες.
Οι ωδίνες του πραγματικού τοκετού βεβαιώνουν το ξεκίνημα της λειτουργίας της μήτρας που σκοπό έχουν να διαστείλουν τον τράχηλο για να γεννηθεί το έμβρυο. Οι ωδίνες συμβαίνουν γιατί: α) καθώς το στόμιο του τραχήλου διαστέλλεται από το κεφάλι του εμβρύου πιέζει τα νεύρα του τραχήλου (πόνοι χαμηλά στην κοιλιά) β) καθώς το κεφάλι του εμβρύου μπαίνει μέσα στη λεκάνη, πιέζει τα γειτονικά νεύρα που βρίσκονται στη περιοχή της μέσης (πόνοι στη μέση) γ) καθώς οι μύες της μήτρας συστέλλονται σφίγγουν και πιέζουν τα νεύρα μέσα τους (πόνοι σε όλη τη μήτρα). Σε κάθε ωδίνα υπάρχει αρχή, ακμή και παρακμή. Στη συνέχεια ακολουθεί παύλα. Έτσι με το ξεκίνημα κάθε ωδίνας η αίσθηση του πόνου δεν θα κυριεύσει απότομα τη μέλλουσα μητέρα. Στην αρχή θα έρχεται μαλακά, θα δυναμώνει βαθμιαία φθάνοντας στην κορύφωση της έντασης και θα αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει και να χάνεται.
Όταν η έγκυος θα έχει ξεπεράσει το στάδιο της διαστολής θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στιγμές που τη χωρίζουν από το παιδί της είναι ελάχιστες. Στην περίοδο αυτή με τις εξωθητικές κινήσεις της επιτόκου που συνδυάζονται με τις συστολές της μήτρας, βοηθούν το παιδί να διασχίσει τη λεκάνη για να φτάσει στο εξωτερικό στόμιο του κόλπου και να γεννηθεί. Η άσκηση πίεσης είναι μία ενστικτώδη τάση της επιτόκου να σπρώχνει προς τα κάτω, η οποία προκαλείται από το κεφάλι του μωρού καθώς πιέζει το έδαφος της πυέλου και το ορθό έντερο. Η εξώθηση είναι ανώδυνη για την επίτοκο και δεν κάνει κανένα κακό στο μωρό. Όταν πρόκειται για το πρώτο παιδί το στάδιο αυτό διαρκεί 30 λεπτα-3 ώρες ενώ στους επόμενους τοκετούς μπορεί να περιοριστεί στα 5-30 λεπτά.
Αφορά την έξοδο του πλακούντα. Μπορεί να διαρκέσει από ένα λεπτό μέχρι 30 λεπτά. Αφού γεννηθεί το παιδί ύστερα από μερικά λεπτά θα ξαναρχίσουν πάλι οι συστολές της μήτρας, με ροή αίματος από το εσωτερικό της για να αποβληθεί ο πλακούντας. Οι ωδίνες αυτές σχετικά με τις προηγούμενες φέρνουν πόνο και με ένα ελαφρό σφίξιμο η μαλακή μάζα του πλακούντα θα περάσει χωρίς δυσκολία από το εξωτερικό στόμιο του κόλπου με τη βοήθεια του γιατρού που θα έλκει ελαφρά το υπόλοιπο του ομφαλίου λώρου. Όταν τελειώσουν όλα αυτά η μήτρα που θα έχει θα συσταλθεί σχηματίζοντας μία σκληρή σφαίρα αποφεύγοντας έτσι την αιμορραγία.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο μαιευτήρας είναι πάντα δίπλα σας για να προάγει με ασφάλεια τον φυσιολογικό τοκετό και να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν επιπλοκές.

